“Bruce – we need you!”
Ja, Springsteen blev kaldet – og han svarede. Ifølge myten – og Springsteen selv – mødte han kort efter 9/11 en mand, der standsede bilen, rullede vinduet ned og sagde netop dette til ham. USA standede i våde efter angrebet på World Trade Center, og der var behov for samling, trøst og håb.
Det er meget ansvar at placere på en musikers skuldre, men Bruce Springsteen tog opfordringen op og samlede The E Street Band til indspilningen af “The Rising”.
Den plade kom til at indeholde en række stærke sange, nye såvel som gamle, leveret med den spændstighed og kraft, der kendetegnede den Springsteen, og det E Street Band vi kendte fra de plader, der gjorde ham til folke-eje i USA og resten af den vestlige verden.
En del af numrene på albummet demonstrerede også Springsteens evne til at fortælle historier i kondenseret form. Der var sange om himmelen, der blev tom og om brandmænd, der løb ind i brændende skyskrabere. Og det er netop Springsteen som story-teller, gæsten i denne episode har fokus på. Hun hedder Rikke Hyldgaard, og hun er journalist og forfatter til flere bøger, bl.a. en bog om en af Danmarks store Springsteenfans, Hans Pilgaard, og så underviser hun i fortællende journalistik på Syddansk Universitet, hvor hun netop bruger Springsteens fortællinger i sangene til at demonstrere, hvordan man kan fortælle en historie i kondenseret form.
Det får hun og Vinylstakkens faste vært, Niklas, en god snak om, og som sædvanligt får vi også givet point på Bruce-skalaen og får den placeret i hans samlede ouevre. Og det betyder samtidig, at vi kan levere en foreløbig Top 10 over Springsteens albums, for det er netop det tiende album, vi taker under kærlig behandling.
Du kan som sædvanlig blande dig i debatten på Vinylstakkens facebookside eller skrive til info@vinylstakken.dk, og fortælle om du er enig eller uenig – og ellers bare komme af med alt det, du har lyst til, om Springsteen og pladerne.