En podcast-serie om Bruce Springsteen
Nu er den her: Den officielle rangering af Bruce Springsteens albums; hvilket er bedst – og hvilket er mindst godt?
Den er god nok; vi har nu gennem næsten et halvt år lyttet til, talt om og givet points til alle Bruce Springsteens studiealbums siden han i 1973 debuterede med Greetings from Asbury Park, NJ. Undervejs fik vi lavet et meget fint DJØF-regneark, hvor vi regnede scoren for hvert enkelt album ud, baseret på et gennemsnit af de afgivne antal points, givet ud fra den meget fine og avancerede Bruce-skala.
Herunder kan du finde de enkelte episoder, som du kan lytte til, og i beskrivelsen kan du også se de points, de enkelte albums fik med sig. Så lyt endelig med, men her kommer lige en advarsel med en spoiler-alert:
Nederst på denne side vil rangeringen fremgå, så pas på med at scrolle for langt ned…
Men derudover; enjoy….
***********************************
I anledningen af 50-års-jubilæet for debut-pladen (og måske også fordi det er året, hvor Bruce Springsteen & The E Street Band gæster Europa og Danmark for måske sidste gang), vil Vinylstakken i en række podcasts gennemgå hver enkelt plade – og forsøge at rangere dem, for dermed at kunne kåre den bedste plade, Bruce Springsteen har udgivet.
Værterne, Niklas Bøgh Bonnemose og Thorbjørn Hertz Jensen, guider dig sammen med udvalgte gæster gennem hele diskografien, og som afslutning på hver episode giver vi albummet points sammen med to panel-deltagere, og det album, der afslutningsvis har fået flest point på en ‘Springsteen-skala’ fra 1 – 10, vil ved afslutningen blive kåret som det bedste. Vi starter bagfra i diskografien – altså med det nyeste først – og arbejder os baglæns tilbage mod debuten.
Og her er det, at du kommer ind i billedet. Vi vil nemlig meget gerne have din mening også! Så kom endelig med ombord og kommentér løs – og giv også gerne dine point! Det kan du gøre på Vinylstakkens Facebook-side i kommentarfeltet, eller du kan skrive en mail til info@vinylstakken.dk. Vi lover at læse det hele.
Herunder kan du høre de enkelte podcasts og se, hvor mange points hvert album har fået indtil nu, så du også kan følge med i rangeringen.
Episode 1: Only The Strong Survive (4 points)
Værter: Niklas Bøgh Bonnemose og Thorbjørn Hertz Jensen
Bruce goes soul… Springsteens 21. og foreløbig sidste album består af 15 cover-numre, alle hentet fra soulmusikken – og en del af dem har han gravet dybt for at finde, og det er derfor heller ikke alle numrene, man genkender. Ifølge bossen selv, så handlede det om at hylde de store sange (og sangere), og eftersom der ofte har været soul-præg på en del af hans egne numre, er det et logisk og sympatisk valg. Spørgsmålet er så bare, om det tilføjer noget til musikken, når Bruce kaster sig over dem?
Episode 2: Letter To You (6,5 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Anders Møller
Klassisk, næsten vintage, Springsteen. Letter To You har det hele, når man taler om Springsteens samlede oeuvre; stadionrockere, hints til de store, klassiske plader, Dylan-referencer og den modne kunstners tekster om eftermæle, død og spiritualitet. Men er det nok, når albummet skal rangeres? Der er med andre ord rigeligt at tale om, når værten Niklas Bøgh Bonnemose og dagens gæst, Anders Møller, dykker ned i albummet og giver det point på Springsteen-skalaen.
Episode 3: Western Stars (4,5 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Jakob Haugaard
Steel-guitarer, klagende stemmeføring, tekster om ensomhed – og identifikationen med The Lone Ranger og den ensomme, lidt sølle, afdankede rodeo-showrytter. Og der er naturligvis også en sang om et tog. Er albummet en tilbagevenden til gamle Bruce-dyder, eller er det en honning-indsmurt produktion, blottet for nerve og føling?
Episode 4: High Hopes (4,4 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Karsten Hønge
Virkeligt stærke numre, masser af guitar med Tom Morello og så i øvrigt en plade, der stritter lidt i nogle forskellige retninger. Men også et album, hvor Springsteen er politisk og tager stilling. Spørgsmålet er bare, om de gode sange for alvor kan veje op for de andre – og om Tom Morello fylder for meget?
Episode 5: Wrecking Ball (6 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Jakob A. Lyngbo
Springsteen i vred – nærmest sur – storform i sange om alt det, der ødelægger livet for almindelige amerikanere på bagkant af finanskrisen. Men også numre med folkpunk, storladne hymner på niveau med de bedste, klassiske Sprinsgteen-sange og et gospel-nummer med englelyd fra korsangere og med et enkelt strøg af rap. Men er det nok til at pladen er et helstøbt Bruce-værk – eller er der for mange sølvbryllupshorn og mariachi undervejs?
Episode 6: Working On A Dream (3,2 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Lars Høyer Rasmussen
Pop, grandiose melodier og en battle mellem Springsteen og Malurt. Der er måske lidt mindre at tale om end normalt, men det er stadig et Bruce-album, og Niklas har denne gang besøg af manden, der er skyld i det hele; Lars Høyer Rasmussen er nemlig manden, der tog den dengang kun 11-årige Niklas med til hans første Springsteen-koncert, kastede ham i gryden – og glemte at hente ham op igen. Men altså: måske er Working On A Dream ikke lige dén plade, der får minderne til at flyde frit?
Episode 7: Magic (7,5 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Anders Møller
The E Street Band er tilbage! Allerede det faktum burde jo garantere en vis kvalitet, ikke mindst for de hardcore-fans, der mener, at et rigtigt Springsteen-album er et album med alle de gamle drenge fra Jersey. Og både gæst og vært er da vist også lidt mere end bare moderat begejstrede – og gæsten havde mere end almindeligt svært ved at finde det mindst gode nummer på den plade.
Bruce Tracks Special: Bruce vs Bowie
Vært: Thorbjørn Hertz Jensen, Gæster: Niklas Bøgh Bonnemose og Jesper Borup
I en lille pause fra gennemgangen af Springsteens studiealbums fra 1973 til i dag, inviterede Vinylstakken til en episk battle, hvor det skulle afgøres, hvem af de største pop- og rockikoner fra de sidste 50, der var GOAT – The Greatest Of All Time. Det er en svær, vel næsten umulig opgave, men Bowie-fan og -kender, Jesper Borup, tog handsken op mod Vinylstakkens Bruce-vært, Niklas Bøgh Bonnemose, og dystede i fem kategorier. Og dén dyst bør du ikke gå glip af!
Episode 8: We Shall Overcome – The Seeger Sessions (4,6 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Sandie Hansen Jensen
Bruce Springsteen dykker dybt ned i den amerikanske musiks folkesjæl, dens irske rødder og traditionel New Orleans Jazz. Der er masser af banjo, fiddle og horn, men ikke et eneste originalt Springsteen-nummer – så er det overhovedet et fuldgyldigt Springsteen-album? Og hvordan kan man rangere det på Bruce-skalaen? Det får Niklas og Sandie Hansen Jensen en snak om – og så får vi opklaret, om Bruce Springsteen kun er musik for midaldrende eller gamle mænd, eller om kvinder også kan være med.
Episode 9: Devils & Dust (5,5 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Jacob Haugaard
Devils & Dust lægger sig naturligt i forlængelse af et par andre af Springsteens plader, The Ghost of Tom Joad og Nebraska i dens historiefortæller-stil. Men det ér altså sin sag at forsøge at leve op til en moderne klassiker som et mesterværk som sidstnævnte – også selv om det er selv samme chef, der gør det. Og selv om titelnummeret er et lille mesterstykke i sig selv, og bare et blændende godt nummer, så er det jo ikke sikkert, at albummet holder hele vejen.
Episode 10: The Rising (7,8 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Rikke Hyldgaard
The Rising indeholder en række stærke sange, nye såvel som gamle, leveret med den spændstighed og kraft, der kendetegnede den Springsteen og det E Street Band vi kendte fra de plader, der gjorde ham til folke-eje i USA og resten af den vestlige verden. Den blev udgivet på baggrund af terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001, og med den plade tog Bruce Springsteen opgaven på sig med at samle, trøste og levere håb til USA – og hele verden. Men lykkedes det?
Episode 11: The Ghost of Tom Joad (5 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Rune Mastrup Lauridsen
Springsteen i sit mere social-kritiske hjørne – og på et musikalsk nedtonet album. I 1995 var Springsteen midt i et vadested, hvor han ledte efter en ny retning. Om det så er helt nyt kan man diskutere, men at det var noget ganske andet, end det man senest havde hørt fra Springsteen er uomtvisteligt. Det er en alvorlig plade, hvor teksterne fylder mere end musikken, og hvor historierne sjældent ender lykkeligt. Men er det også en god Springsteen-plade?
Episode 12: Lucky Town (6,6 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Michael Sørensen
Rockverdenen fik rystet posen, og fra den ene dag til den anden var det i 1992 grunge, der fyldte musikfladerne i radioen og på MTV. Nirvana, Pearl Jam og Soundgarden stormede derudaf, og hvor efterlader det en erfaren og storsælgende rock-musiker, der nok befandt sig lidt mere i mainstream-landskabet? Springsteen udgav sin første plade i fem år – eller rettere; to plader, for Lucky Town blev udsendt samme dag som sin ‘tvilling, det hit-orienterede Magic Touch. Men selv om Lucky Town kunne betegnes som bi-produktet af de to plader, så er det store spørgsmål, om ikke det i virkeligheden er et bedre album?
Episode 13: Human Touch (4 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Michael Sørensen
Sessionmusikere i stedet for det fine E Street Band og en række fine, nydelige og velproducerede (vel-polerede?) sange. Human Touch er anden halvdel af tvillingepladerne, der udkom samme dag, hvor Lucky Town var den første. Men måske er de ikke decideret enæggede tvillinger? At der er forskel på dem, også kvalitetsmæssigt, er en af de ting, som værten og gæsten er særdeles enige om, og sammenligningen falder ikke ud til førstnævntes fordel…
Episode 14: Tunnel of Love (8,6 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæster: Thomas Kristensen og Jakob Haugaard
Efter mega-succesen med Born in the USA, der solgte ikke mindre end 17 mio eksemplarer, valgte bossen at gå en helt anden vej. Han fyrede The E Street Band og gik alene i studiet med en håndfuld indadvendte sange, der for nogle lød som en renselsesproces. Det blev til albummet Tunnel of Love, der på ingen måde fandt det samme, store publikum som forgængeren, men som alligevel er et af de albums, der i eftertiden står som en ualmindelig stærk plade – og som på trods af alt det nedbarberede også indeholdt et par gedigne hits.
Episode 15: Born in the USA (8,8 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæster: Jakob Lyngbo og Jakob Haugaard
Ingen over og ingen ved siden af Bruce Springsteen i rock-land anno 1984. Det var status, efter han udsendte giga-succesen Born in the USA, men er pladen – der om nogen kom til at definere Springsteen hos det brede musikpublikum – et overproduceret album, der i leflen for mainstream-publikummet giver køb på de klassiske Springsteen-dyder, eller er den et storslået mesterværk? Det diskuterer Niklas med Bruce Tracks udgave af Dupont & Dupont; Jakob Haugaard og Jakob Lyngbo.
Episode 16: Nebraska (9 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Michael Sørensen
Med sange, der oprindeligt var tænkt som demoer til indspilningerne af det kommende album med The E Street Band, men som blev udgivet i den rå og ufiltrerede version, som Springsteen havde skabt på egen hånd, komplet med overstyrede mikrofoner og noget, der lød som desperate skrig, tog Bruce Springsteen et skarpt venstresving efter succesen med The River og udgav en række sange, der i deres udtryk var dystre og nedbarberede, og som var indspillet af Bruce alene på en firespors båndoptager i hans soveværelse.
Det var en plade, som det brede publikum lige skulle vende sig til, men efterfølgende har den fået plads bland de mest skattede af Springsteens albums. Men hvorfor? Og hvor god er pladen egentlig? Det diskuterer Niklas og quizmaster Michael Sørensen i denne episode.
Episode 17: The River (9,4 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæst: Henrik Busborg
Med The River udgav Bruce Springsteen ikke blot én, men hele to plader i samme udgivelse. Hans første dobbeltalbum – og den plade, der for rigtig mange fans blev indgangen til det springsteenske univers.
Pladen er sandt overflødighedshorn af sange og numre, der i al tydelighed demonstrerer, hvad Bruce Springsteen kunne som sangskriver og hitmager. Her er alt, fra semi-pjattet rockabilly over solide rock-bangers og så de sange, der kunne åbne døren til de dele af Springsteens liv, han selv ønskede, man skulle få et kig ind til, fx hans forhold til sin far, hans forhold til den store, omfavnende, amerikanske drøm – og hans forhold til kærligheden.
Det taler Niklas med Henrik Busborg om. Henrik er skolelærer og Elvis tribute-artist og for ham var albummet en øjeåbner på flere niveauer.
Episode 18: Darkness on the Edge of Town (9,8 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæster: Rikke Hyldgaard og Anders Møller
Det er ganske simpelt et fremragende album! Måske endda et af Springsteens bedste. Mørkt, desperat og knugende – også i sin fortættede, lydlige produktion, og med tydelig inspiration fra bl.a. punken. Bruce tager for første gang livtag med det problematiske forhold til sin far og generelt er det også bagsiden af the american way of life, der kommer til udtryk her. Det er noget lidt andet, end publikum troede, de ville få efter succesen med The River, men Springsteen var tydeligvis ligeglad med forventningerne og leverede et par håndfulde sange, der hver for sig er blevet Bruce-klassikere – og så forærede han også et par hits væk undervejs.
Episode 19: Born to Run (9,5 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæster: Jakob Haugaard og Anders Møller
Efter særdeles beskeden kommerciel succes med de to første album, så var beskeden fra pladeselskabet klar: Bruce Springsteen skulle lave et album, der fik kasseapparaterne til at klirre. Og det lykkedes. Albummet toppede som nr. 4 på den amerikanske hitliste, men spørgsmålet er selvfølgelig, om det er en bedre plade end Darkness…?
Der er heftig debat i studiet, og så er der i tilgift et (meget) kort afsnit af Musikpolitiet, thi hvem har monstro tyv-stjålet et riff fra The Boss, glemt at kreditere og udgivet det som et giga-hit i lille Danmark, seks år efter, at Bruce Springsteen ikke udgav det? Jo, Der er nok at tage fat på i denne tredjesidste episode af Bruce Tracks, og Niklas har trukket de to faste panelister, Jacob Haugaard og Anders Møller i studiet, hvor de mødes face to face for første gang…
Episode 20: The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle (6,7 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæster: Sandie Hansen Jensen og Jakob Lyngbo
Episke fortællinger, funkguitar og en pruttende tuba… Efter et debutalbum, hvor pladeselskabets håb og ønske om en ny Bob Dylan lagde en dæmper på bandlyden, så går Springsteen nye veje på opfølgeren. Faktisk går han på side 1 så mange forskellige veje, at man kan spørge, om der er overhovedet er en plan for destinationen. Men hvor placerer albummet sig på listen over Springsteens bedste plader? Og kan man få succes med at bruge en tuba som vikar for bassen?
Episode 21: Greetings fro Asbury Park, N.J. (7,2 points)
Vært: Niklas Bøgh Bonnemose, Gæster: Anders Møller, Jakob Lyngbo, Jakob Haugaard, Jesper Borup, Jeppe Tinghøj, Lars Høyer Rasmussen og Michael Sørensen
Hvordan rangerer man en debutplade fra en af de største kunstnere i rockmusikken de sidste 50 år? Er det overhovedet rimeligt at forsøge? Det er under alle omstændigheder en svær opgave, for Greetings from Asbury Park, N.J. er måske netop arketypen på en debut-plade, komplet med både en af de dårligste sange fra hans karriere, næsten på niveau med “The Wrestler”, men den indeholder også nogle af de absolut stærkeste numre, fra “Blinded by the Light” over “Spirit in the Night” til “For You” og “It’s Hard to be a Saint in the City”.
Endelig rangering:
Og her er så den endelige Top 21 over Bruce Springsteens studiealbum, rangeret fra bedst til mindst godt, som den fremkom gennem alle episoderne – og som den blev regnet ud af vores DJØF-regneark:
Placering | Album | Point |
1 | Darkness On The Edge Of Town | 9,8 |
2 | Born To Run | 9,5 |
3 | The River | 9,4 |
4 | Nebraska | 9 |
5 | Born In The USA | 8.8 |
6 | Tunnel of Love | 8.6 |
7 | The Rising | 7.8 |
8 | Magic | 7.5 |
9 | Greetings From Ashbury Park, NJ | 7,2 |
10 | The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle | 6,7 |
11 | Lucky Town | 6.6 |
12 | Letter To You | 6.5 |
13 | Wrecking Ball | 6 |
14 | Devils And Dust | 5.5 |
15 | The Ghost of Tom Joad | 5 |
16 | The Seeger Sessions | 4.6 |
17 | Western Stars | 4.5 |
18 | High Hopes | 4.4 |
19 | Human Touch | 4 |
19 | Only The Strong Survive | 4 |
21 | Working On A Dream | 3.2 |