Billie Holiday: I’ll Be Seing You (1979)

23. april 2021 Slået fra Af Thorbjørn Hertz Jensen

Det andet album med Billie Holiday, der gemmer sig i reolen, har samme udgivelsesmæssige karakter som det foregående. Det er udgivet posthumt, og det indeholder, for langt størstedelen af skæringernes vedkommende, to udgaver af de forskellige numre.

 Det kan man som udgangspunkt jo vælge at glæde sig over, for så får man jo hele to gange lejlighed til at høre Billies smørbløde, smilende og inviterende stemme på en række dvælende og vidunderlige ballader. I nogle af tilfældene en lille smule jazzede, men i langt de fleste af en sådan karakter, at man med lethed kan forestille sig at opholde sig på en mørk bar en regnvåd aften i en hvilken som helst storby – men helst New York, naturligvis – mens man sumper let i den tredobbelte bourbon og dæmpet konverserer ledsageren mens Ms. Holiday blidt oplader sin røst til akkompagnementet af et klaver, en gulvbas og et enkelt horn.

Det er med andre ord en plade, der gør sig godt til en stille hyggestund. Også i hjemmet, hvis føromtalte bar synes lidt langt væk. I’ll Be Seing You er i modsætning til det forrige, Fine And Mellow primært domineret af stille sange, der er tæt på at være slæbende i tempoet. Og her kommer stemmen til sin fulde ret. Numre som Casablanca-klassikeren “As Time Goes By” (‘Play it, Sam. You could play it for her, you can play it for me’), titelnummeret og “Embraceable You” er simpelthen smukt udført, og akkompagnementet, der ellers angives til at bestå af et fuldt orkester, er primært domineret af orkesterlederen Eddie Heywoods piano.

Den sparsomme instrumentering lader Billie Holidays stemme komme helt til sin ret. Og i dén udgave kan den for alvor formidle hele registret; længsel, ømhed, legesyge, kådhed – og måske, i et enkelt tilfælde eller to, decideret uartigt lokkeri…

Jeg er – som det givetvis fremstår af ovenstående – begejstret for pladen. Eller måske er begejstret det forkerte ord. Måske er jeg ‘bare’ særdeles glad for den velvære, der i næsten fysiske bølger synes at skylle ind over mig, når jeg hører pladen. Ihvertfald vil jeg så afgjort anbefale den kraftigt til alle, der holder af god musik. Og som ikke er bange for at kaste sig ud i at afdække forne tiders storhed i form af en ung, temperamentsfuld sort kvinde, der er indbegrebet af musikalitet.