Bronski Beat: Smalltown Boy (1984)

21. april 2021 Slået fra Af Thorbjørn Hertz Jensen

I 1984 hittede den engelske trio Bronski Beat med nummeret “Smalltown Boy”. Et synthdrevet up-beat dansenummer, der oven i købet indeholder en grum historie om en ung mand, der flygter fra sin hjemby fordi han er homoseksuel, og som finder lykken i storbyen med ligesindede.

Jeg købte maxien på en ferie i Holland, hvor jeg hang ud sammen med nogle smarte, unge mennesker, der var lidt mere med på beatet end jeg var. Pladerne var billigere i Holland, så jeg købte faktisk et par stykker, heriblandt også Bruce Springsteens Born in the USA, men det er en helt anden historie, som vi nok vender tilbage til senere.

“Smalltown Boy” er et af de numre, der er blevet hængende – også på 30 års afstand. Jeg kan ikke rigtigt finde ud af, om det er fordi det er godt, eller om omstændighederne ved købet samt den intense lytning har gjort noget ved min smag på dette område, men det var sgu’ hyggeligt at høre igen. Og naturligvis kunne jeg hele teksten udenad, så mon ikke jeg har hørt det en del gange, dernede i firserne?

Maxi-udgaven har en ret lang intro i et ikke voldsomt højt tempo, inden det midtvejs eksploderer i glade danserytmer, perfekt til fredag aften på diskoteket, og så har den Jimmy Sommervilles gode falset, som han doserer i rigelige mængder over hele sangen. Der er dejlig, letgenkendelig firsersynth over det hele, og det er ikke så skidt udført endda.
På B-siden finder man derudover en ret foruroligende, dyster sag ved navn “Memories”. Så de kunne altså også andet end at skrive og udføre glade dansenumre.

Jimmy Sommerville forlod kort efter Bronski Beat og dannede i stedet The Communards. Dem kommer vi også til at høre mere til, tror jeg.