Chris de Burgh: The Getaway (1982)

21. april 2021 Slået fra Af Thorbjørn Hertz Jensen

Vi er nået frem til en plade, der befinder sig i min samling, men som jeg har svært ved at få mig selv til at sige noget om. Ihvertfald ikke ret meget pænt, og som jeg tidligere har været inde på, så er jeg opdraget fornuftigt, og jeg ved derfor godt, at hvis man ikke har noget pænt at sige, er det bedre at holde sin mund.

Men jeg prøver lige. Chris de Burgh havde et ret stort hit med sangen “The Lady in Red” i 1986, men eftersom The Getaway er fire år yngre, kan det ikke have været derfor, jeg har købt det. Jeg véd, at jeg selv har købt det, jeg véd at det er blevet afspillet adskillige gange, for jeg genkendte en stor del af sangene, men altså; i min verden er det faktisk ikke særlig godt.

Der er noget singer-songwriter over det, noget soft-rock og primært noget almindeligt pop over det. Pladens hit – hvis man kan kalde det det – hedder “Don’t Pay The Ferryman” og er sådan noget halvmytologisk snask, rent tekstmæssigt, om Karos og floden Styx, tror jeg, eller, hvis man nu er lidt dansksindet, så har han muligvis læst Johs. V. Jensens novelle: “De nåede færgen” (der iøvrigt blev til en fin, lille dramatisk stumfilm af Carl Th. Dreyer). Så fik vi lidt kulturel trivia præsenteret, der siger mere om denne forfatters behov for at blære sig med finkulturel viden, end om Chris de Burgh. Derudover finder vi også en lille ballade, “Where Peacefull Waters Flow”, som vist nok også er blevet spillet en hel del gange på diverse radiokanaler.

Chris de Burgh synger pænt med en relativ karakteristisk vokal, og der er ingen tvivl om, at han kan snedkere gode pop-melodier, som de skulle lyde for et modent(?) publikum i 1982. Når jeg ikke rigtig kan lide det, skyldes det grundlæggende nok, at jeg synes det er lidt, nå ja; kedeligt. Der er ikke meget kant på hverken melodierne eller deres fremførsel, og det lyder næsten, som om det er skrevet til dæmpet afspilning i cocktail-lounges. Og det skal der jo også være musik til… 

Beklager, hvis jeg hermed træder Chris de Burgh-fans over tæerne.Og det kan jeg sagtens have gjort: Der er nemlig mange, der potentiel kan føle sig en anelse fornærmede. Det kan nemlig oplyses, at den gode hr. Burgh har solgt over 45 mio albums i sin karriere, så der er fans derude… Og de kan så iøvrigt glæde sig til den 11. august dette år [2016, red.], hvor selvsamme Chris optræder i bekvem nærhed af undertegnede, nemlig i Den Fynske Landsby. Og der er både smukt, rart og god lyd – og der er stadig billetter at få, hvis man har det ønske.