Culture Club: Colour By Numbers (1983)

21. april 2021 Slået fra Af Thorbjørn Hertz Jensen

Det kan godt være, at Boy George så mærkelig ud i sine store gevandter og hatte, og det kan da også godt være, at mine børn er ved at dø af grin, når man sætter pladen på, men det var skisme svært at komme udenom Culture Club i de tidlige firserne – og med Colour By Numbers slog de i dén grad deres navn fast med syvtommersøm.

Bandet smedede, mens jernet var varmt, og allerede i 1983 fulgte de deres debutalbum fra året før op med denne såkaldt ‘svære toer’, der dog ikke var mere svær end at den kastede fire hitsingler af sig og solgte mere end 16 mio. eksemplarer.

En af grundene til dette var deres største hit nogensinde, den sindssygt irriterende “Karma Chameleon”, der ikke var til at undgå nogensteder, dernede i 1983. I døgndrift knaldede det ud af samtlige radiostationer, diskoteker, bilradioer og butikker. Og alt andet lige; det kan da godt være, at det er et fint popnummer, men hold nu kæft, hvor blev jeg træt af det. Og jeg skulle lige hilse og sige, at det ikke hjalp synderligt på mit humør at sætte det på igen, her 33 år efter.

Så det lader vi ligge dér, og springer glad videre til et andet af hittene på pladen: “Church Of The Poison Mind”. Og det har jeg lidt lettere ved – ikke så meget fordi jeg dermed er omvendt til at være den største Culture Club fan nogensinde, men det har alt andet lige noget dejligt afvæbnende over sig i al sin dansable enkelthed. Og selv om også den er let præget af caraibisk olietøndeinspiration, så kan man altså tilgive meget, når man får en gæstevokalist som Helen Terry ind over, som med sin fabelagtige stemme kan synge en vis legemsdel ud af bukserne på drenge-George. Og jeg har iøvrigt ved selvsyn konstateret, at den stadig kan få 20-årige ud på et proppet dansegulv, så det er jo godt nok…

Ellers tror jeg nok, at vi skubber vinylen tilbage i coveret og lader Culture Club være Culture Club for denne gang. Hverken “Miss Me Blind” eller “It’s A Miracle” siger mig rigtigt noget, og på afstand kan man faktisk godt undre sig over, at de i deres forholdsvis korte storhedstid kunne producere musik, der ialt kunne sælge tæt på 120 mio. albums, alt iberegnet, men sådan er der jo så meget – også indenfor musikken