Elvis: Danske Single Hits (1990)

22. april 2021 Slået fra Af Thorbjørn Hertz Jensen

Der findes morderlig mange måder, hvorpå man kan beskrive en musikers samlede oeuvre og udvikling gennem en lang karriere. Man kan udgive en ‘Greatest Hits’-plade, man kan lave en retrospektiv opsamling med fokus på udvikling, eller man kan udgive en samling af de sange, der blev udgivet på single og blev et hit i et eller andet givet land.

Det sidste er hvad der er sket i tilfældet med min eneste plade med The King: Elvis Aaron Presley. Her har man – på god afstand af kongens død og bortgang – fundet det betimeligt at udgive en perlerække af den store sangers numre, hvis eneste fællestræk er, at det blev hits, og at de altså blev udgivet på single i Danmark.

Og hvad kan man så lære af det? Først og fremmest, måske, at danskerne ikke var first-movers på amerikansk rock’n’roll. Eller at pladeselskabsdirektørerne var for bange for alt det nye og farlige, der kom fra den anden side af dammen. Ihvertfald er fraværet af de numre, der efterfølgende har defineret Elvis’ store gennembrud markant og forstemmende. Her er ingen ‘Jailhouse Rock’, ‘Blue Suede Shoes’, ‘Hound Dog’, ‘All Shook Up’ eller ‘That’s All Right’. Her er faktisk heller ingen ‘In The Ghetto’ fra den senere del af karrieren, men det er måske en anden snak.

I stedet får vi her serveret det, vi med et nedladende ord kan kalde ‘Hygge-Elvis’. Dén Elvis, der smægtende og croonende sang sig ind i alle pigeværelser efter, at han var blevet ufarlig og mainstream. Og det er jo meget fint – men det er ikke nødvendigvis den Elvis, jeg helst vil høre. Men altså; pladen indeholder en række svært genkendelige numre som ‘Are You Lonesome Tonight’, ‘Return To Sender’, ‘Can’t Help Falling In Love’ og den rædseslfuld ‘It’s Now Or Never’ – et amerikansk remake af den italienske ‘O Sole Mio’. Og i udvalget kan man jo undre sig lidt undervejs, for hvad fanden har single-udgiverne dengang tænkt på, når de selv i dén del af karrieren har udgivet en sang som ‘Bossa Nova Baby’ på single – men ikke ‘Love Me Tender’?

Nå, lad det ligge. Det er ikke – i min bedste overbevisning – et repræsentativt udvalg af Elvis’ sange, vi har med at gøre her. Jeg kan godt lide ‘(You’re The) Devil In Disguise’, der lige har en snert af noget andet og mere end ren Sinatra, men ellers vil lige netop denne opsamling nok få lov til at samle støv i E-sektionen en rum tid endnu.