Fine Young Cannibals: The Raw And The Cooked (1988)

22. april 2021 Slået fra Af Thorbjørn Hertz Jensen

Det er edderhylme længe siden, jeg sidst har hørt Fine Young Cannibals. Og så er det jo godt, at man kan sætte den på, når nu man er ude i at skulle høre alle sine plader, for det er faktisk en rigtig dejlig plade. Masser af pop, soul, funk, lidt disco og alt i alt; masser af dejlig pop-musik, der både giver godt humør og lyst til at danse.

Det er især to kæmpehits fra pladen, man (jeg) husker. Som flittig pladevender på den lokale radiostation i udkantsdanmark, som jeg boltrede mig på, blev “She Drives Me Crazy” spillet ideligt i programmer med kontemporær pop og rockmusik. Og det var velfortjent; funky med en solid R’n’B-lyd og en fabelagtig lilletrommelyd ramte den præcist i både radioerne og på dansegulvene. Også “Good Thing” var oppe at vende i toppen af hitlisterne, og det kan man godt forstå: her var britisk ‘Northern Soul’-lyd for alle pengene, med mere end et strejf af Motown over sig – og så har den altså en rigtig solid piano-solo undervejs, uden at den mister det dansable.

Ved genhøret er der dog masser af andet at komme efter: hele albummet er afsindigt velproduceret og sange og musik er af en kaliber, andre popsnedkere må misunde trioen. Både “Don’t Look Back” og “I’m Not The Man I Used To Be” lyder aldeles friske i dag, og så er det eneste covernummer på pladen, Buzzcocks “Ever Fallen In Love” en solid albumlukker.

Fine Young Cannibals havde hittet stort nogle år tidligere med et cover af Elvis’ “Suspicious Minds”, og havde også udgivet et album fire år før, men det var med The Raw And The Cooked at de fik det voldsomt velfortjente gennembrud. det blev så til gengæld heller ikke til mere, for trioen lukkede og slukkede efter denne udgivelse. Måske ikke helt et one-hit-wonder, dertil er hele pladen simpelthen for stærk og god, men en ualmindelig kort karriere under alle omstændigheder. Det skal dog ikke afholde Dem fra hverken at investere de få midler, albummet vil stå Dem i, eller sætte det på pladespilleren, for det er en rigtig god plade – og så ramte den vist et eller andet rigtigt i tidens toneklang.