Podcast #17: Elvis’ Christmas Album

4. december 2022 Slået fra Af Thorbjørn Hertz Jensen

For nogle er december og juletidens traditioner primært noget med julemarkeder, med klejner, æbleskiver, gløgg, kravlenisser, juledekorationer og konfekt, for andre er det familiebesøg, julefrokoster, teaterforestillinger og snelandskab på kommoden, og for atter andre er det en stor, skøn kombination af det hele.

En af de uomgængelige traditioner indenfor musikken er udgivelsen af jule-sange. Og der findes vel ikke den kunstner med respekt for sig selv – og traditionerne – der ikke på et tidspunkt har udgivet en julesang eller en ny version af en allerede velkendt klassisk julesang. Men det er ikke alle, der har udgivet et helt album, og selv om der også findes en del juleplader, så er det de færreste af dem, der opnår klassiker-status.

En af dem, der er nået derop, er Elvis’ Christmas Album. Det udkom første gang i 1957 og derefter i utallige mere eller mindre kuraterede udgaver. Den udgave, der står på redaktørens plade-reol er Camdens – ifølge Elvis-ensusiaster – let skrabede version, men altså; det er dén, der for herværende medie er en af de tre bedste juleplader i rock-historien – og derfor også den, der indleder julemåneden og er temaet i denne episode af podcasten.

Den kan man få lang tid til at gå med at tale om. Især, når man er i godt selskab, og det er vi i denne episode. Jeg er nemlig kommet på besøg hos en gæst i denne uge, og han har et helt specielt forhold til Elvis. Jeg har fået lov til at komme indenfor hos Henrik Busborg, en helt almindelig folkeskolelærer med matematik som linjefag, der i øvrigt også er forfatter til en bog om straffesparkets psykologi og en biografi om Jørgen Ryg, som er inkarneret Liverpool- og OB-fan – og som derudover har Elvis helt inde under huden.

Så lyt meget gerne med, når vi ukritisk og kærligt kaster os over The King of Rock’N’Roll, hans juleplade og Henriks egne erfaringer med Elvis’ musik – og tøj.

Fra Vinylstakken til alle jer, der lytter:

Glædelig jul.