The Beach Boys: Surf Beat Fun (1966)

21. april 2021 Slået fra Af Thorbjørn Hertz Jensen

De glade surferpopdrenge fra California, USA – der vist ikke var helt så glade, når man dykker lidt ned i historien – udgav i perioden fra 1962 – 1965 10 studiealbums. Og jeg gentager 10 (ti) albums på lidt over tre år. For mange nutidige pop- og rockkunstnere er forholdet omvendt; her er en udgivelsesfrekvens på tre albums over ti år ikke usædvanligt.

Med en så vanvittig høj produktivitetet må der nødvendigvis være plads til skæverter ind imellem, også selv om Wilson-brødrene, med Brian i spidsen, var ganske ferme til at skrue hits sammen. Men så er det jo godt, at foretagsomme forretningsmænd formåede at spinde yderligere guld på popmaskinen ved fx at udgive compilations.

Et sådant er Surf Beat Fun, der blev udgivet i Tyskland i 1966. Er man til Beach Boys er her alle de største hits fra deres tidlige karriere: “Surfin’ USA”, “Help Me, Rhonda”, “California Girls” og naturligvis “Barbara Ann”. Det er en samling glade pophits fra de tidlige 60’ere med fuld knald på drengeharmonierne og så meget solskin i hver enkelt sang, at man skal bruge beskyttelsescreme med faktor 30 for at lytte til den.

Man kan ikke frakende Beach Boys deres umiskendelige talent for såvel sang- og melodiskrivning som udførelse. Og samlingen her er, som det måtte fremgå af ovenstående, karakteristisk for The Beach Boys i denne del af karrieren. Desværre er min udgave af samlingen primært karakteriseret af elendig lyd, som er et resultat af hhv. at presse for mange skæringer ned på samme plade og sikkert også 50 års slid.

Men man bliver altså lidt glad af at høre det. Og får lyst til at surfe….