The Beatles: Help! (1965)

21. april 2021 Slået fra Af Thorbjørn Hertz Jensen

Også Help!  består af sange fra en film – også denne gang en komedie instrueret af Richard Lester – men fungerer ganske glimrende også uden celluloidstrimlen som ledsagelse.

Blandt de fine pop-sange rummer albummet blandt andet den mest genindspillede Beatles-sang nogensinde; “Yesterday”. Og lad os se det i øjnene; det er  en god sang. Problemet med “Yesterday” er bare – at den er den mest genindspillede Beatlessang nogensinde! Når man fx har siddet til en hyggelig grillaften hos gode bekendte (med tvivlsom smag i musik) og har hørt en kælen bossa nova-udgave af den, komplet med sovset latino-dialekt fra en sikkert yppig og talentfuld ung sangerinde, så er det tæt på, at den sang er ødelagt for altid.

Gudskelov findes der så også andre, knap så ødelagte, numre på pladen; “Ticket to Ride”, “You’ve Got to Hide Your Love Away” og “You’re Going to Loose That Girl” er alle fuldblods pop-perler og sørme om ikke også Harrison får lov til både at skrive og synge sange her, og denne gang med hele to ud af de 14 sange: “I Need You” og “You Like Me Too Much”. Ingen af dem dog specielt bemærkelsesværdige (sorry, Harrison-afficionados).

Igen; jeg er ikke specielt begejstret for den tidlige del af Beatles produktion. På Help! er det dog tydeligt i endnu højere grad end på A Hard Days Night at Beatlerne er begyndt at eksperimentere med både musikken og instrumenteringen. Her høres både fløjte og keyboards (nu spillet af Lennon og McCartney) og brugen af overdubs bliver kraftigt øget.

En hurtig undren: hvad laver et nummer som “Act Naturally” dog på denne plade? Denne country-inspirerede bagatel lyder som om, det kun er et påskud for at Ringo Starr skal have lov til at synge lead på et af numrene. og det behøvede han altså ikke. For faktisk synger han ikke særlig godt.